Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

44 år hos kabelfabriken: Görans resa från lagerarbetare till chef för högspänningslabbet i Falun

24 mars 2022

Falusonen Göran Carlstrand har arbetat 44 år på kraftkabelfabriken. Han började -78 som lagerarbetare och truckförare och har sedan dess haft många olika roller, både som chef och ingenjör. Göran Carlstrand har jobbat hos företaget i 44 år. Nu går han i pension men tar oss först med på en resa. Från Siverts Kabelverk i Falun, via Stockholm, tillbaka till Falun och Siverts, som blev Ericsson, och som numera är NKT. Häng med!

Allt började på Siverts Kabelverk 1978. Direkt efter militärtjänsten tog Göran Carlstrand jobb som lagerarbetare och truckförare. Där och då började en resa i kabelbranschen som kom att pågå resten av hans yrkesverksamma liv. 1980 reste Göran till Stockholm för att jobba som ingenjör på företagets transmissionslabb. Fyra år senare flyttade han tillbaka till Falun för att starta upp det nya högspänningslabbet.
– 28 år gammal, fick jag ta med mig utrustning och verktyg från Sundbyberg till Falun. Jag bygde upp högspänningslabbet här. Det var en tuff men rolig tid, därav har jag ett stort hjärta för labbet, berättar Göran.
Både ingenjör och chef
I labbet jobbade han som högspänningsingenjör fram till 1992. Under tiden blev Siverts Kabelverk Ericsson. Från 1992 och de 30 åren fram till idag har han kombinerat ingenjörsrollen med olika chefsroller. Allt från kvalitetschef och tillverkningschef till labbchef och chef för konstruktion. De senaste åren har Göran haft en chefsroll på högspänningslabbet. Sedan 2013 är det NKT som driver fabriken.
– Jag har haft förmånen att vara både adept och mentor i olika interna och externa mentorskapsprogram. Det har varit otroligt givande och förkovrande för mig, berättar Göran Carlstrand och fortsätter:
– I mitt ledarskap har jag inspirerats av att få medarbetarna att tro på sig själva, att dom är bra och duktiga utifrån sina förutsättningar. Jag har uppskattat den stora möjligheten att utvecklas som person med olika arbetsuppgifter, roller och att kunna jobba med stort personligt ansvar.
Fabriken lika stor som 1978
Det händer mycket på en arbetsplats under 44 år och Göran Carlstrand har sett förändringarna på nära håll. Han nämner bland annat KSM-utrustningen (kabelsnittmätning) som minskade felmätningar och inmonterade vågar i sprutorna som minskade överförbrukning av isolering av mantelmaterial. Det har genom åren alltid funnits ett arbetsmiljöarbete med fokus på personsäkerhet.
­– Ledstjärnor för mig har varit personsäkerhet i en arbetsmiljö med höga spänningar och hög ström på labbet, och att vi ska tillverka och leverera produkter med hög produktkvalitet, säger Göran.
Fabriken i Falun är lika stor i dag som den var 1978, med skillnaden att det finns fler maskiner. Det är lite trängre, men också mer effektivt. Göran minns när datorerna kom på 80- och 90-talet och även när komradion och de fasta telefonerna på kontoret byttes mot trådlösa telefoner, och sedan mot mobiltelefoner.
Delaktig i produktutveckling
Under många år fokuserade man mycket på interna utbildningar för att behålla och utveckla de kunskaper som medarbetarna besatt. Dessutom har NKT genom åren varit duktiga på att ta fram nya produkter till en, enligt Göran, konservativ marknad. Han nämner bland annat universalkabelfamiljen, AXAL-TT PRO-familjen och telekomprodukter. Och berättar att CPR (Construction Products Regulation) -uppgraderingen av 1 kV-kablarna var ett projekt som fungerade extra bra i fokus och engagemang hos medarbetare.
– Det har varit en viktig del för mig att få vara delaktig i att utveckla och ta fram nya produkter, framför allt att testa kablarna elektriskt och att göra mekaniska prov.
En positiv arbetsmiljö
Göran nämner även att medarbetarna i Falun haft en stark lojalitet till företaget. Det har anordnats aktiviteter för kollegor och under 90-talet (när företaget hette Ericsson) anordnades ett koncernmästerskap i olika idrotter. Dessutom har de varit på teaterresor, fjällresor och pimpeltävlingar, bland annat, där de träffat kollegor från andra delar av företaget.
– Det ger så mycket att träffa andra kollegor än de man jobbar med dagligen, det blir en större ödmjukhet mellan oss, säger Göran.
På samma tema nämner han också:
– För mig har det alltid varit viktigt att ha kul och skratta mycket, oberoende av hur organisation och ledning har sett ut under alla år. Det är upp till oss alla att skapa den positiva miljön.
Lämnar inte NKT helt och hållet
Så, nu när pensionen väntar, vad kommer Göran att sakna mest efter alla sina år på NKT?
–  Det härliga engagemanget hos alla att vilja väl och vara med att bidra till att vi har det bra och levererar kvalitetsprodukter. Jag har bytt kollegor många gånger under åren och det har alltid varit lika inspirerande att lära känna nya människor. Idag känner jag mig ung pga. att jag jobbar ”bara” med yngre kollegor. Vad väntar framåt på det nya jobbet ”pensionär”, är alla äldre?
Men med det sagt lämnar inte Göran Carlstrand skeppet helt och hållet. Förutom att han ska ut och åka med sin fru Ewa i husbilen, vandra, åka långfärdsskridskor med kompisarna och prova lyckan i sitt nya växthus så har han lovat att fortsätta stötta NKT med sin kompentens efter behov.
Tack Göran för 44 fantastiska år!
Image of Göran Carlstrand
Image of Göran Carlstrand
Image of Göran Carlstrand

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Award Career Company 2023
Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...