Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.
Denna sida har översatts automatiskt, originalinnehållet finns på www.nkt.com

Framgångsrik kabelindragning för Shetland HVDC Link

20 mars 2023

NKT och SSEN Transmission har nått en viktig milstolpe i installationen av Shetland HVDC Link med den lyckade dragningen av 320 kV HVDC-kraftkabeln.

Weisdale Voe
Inkopplingen är en viktig milstolpe för att för första gången ansluta Shetland till det nationella elnätet när nästa del av kabeldragningen påbörjas, vilket bidrar till att säkra öarnas framtida försörjningstrygghet med ren och koldioxidsnål el.  Genom förbindelsen kommer 600 MW ren, förnybar elproduktion att kunna anslutas - inklusive Viking Energy Wind Farm på 457 MW, som när den är färdigställd kommer att bli Storbritanniens mest produktiva landbaserade vindkraftspark - och som stödjer Storbritanniens och Skottlands nettonoll- och energisäkerhetsmål.
- Installationen av det undervattenskabelsystemet är komplex och kräver omfattande planering för att nå fram till denna punkt, och samarbetet med NKT, som är experter på undervattenskablar, har gjort det möjligt att genomföra processen på ett tillförlitligt, säkert sätt och enligt högsta standard. Den andra kabelkampanjen markerar ett spännande steg i projektet för SSEN Transmission och våra entreprenörer, och vi ser fram emot att slutföra denna fas av undervattenskabelkampanjen under de kommande veckorna, säger John Scott, chef för Shetland HVDC Link Project på SSEN Transmission.
Indragningen slutfördes av den skickliga besättningen på kabelläggningsfartyget NKT Victoria. När kabeln till havs väl är säkrad i övergångsskarven kommer den att kopplas ihop med den tidigare installerade HVDC-landkabeln som sedan kommer att anslutas till SSEN Transmissions HVDC-omvandlingsstation och växelströmsstation i Kergord. 
- Vi är mycket nöjda med att vi fortsätter det goda samarbetet med SSEN Transmission genom att utnyttja vår omfattande erfarenhet inom HVDC-teknik för att möjliggöra koldioxidsnål elförsörjning till Shetland, säger Claes Westerlind, vice VD och chef för NKT:s högspänningsfabrik i Karlskrona, Sverige.
Shetland HVDC Link-projektet är på väg att slutföras sommaren 2024.
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Award Career Company 2023
Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...