Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.
Denna sida har översatts automatiskt, originalinnehållet finns på www.nkt.com

NKT är föredragen anbudsgivare för ramavtal som omfattar två HVDC-kraftkabelprojekt i Skottland

21 juli 2023

NKT har utsetts till preferred bidder för leverans av kraftkabelsystem till två HVDC-överföringslänkar av skotska SSEN Transmission, med avsikten att teckna ett ramavtal för framtida projekt.

Laying of offshore cable
SSEN Transmission, som äger kraftnätet i norra Skottland, har utsett NKT till preferred bidder för att leverera 525 kV XLPE högspänd likström (HVDC) kraftkabelsystem för Western Isles och Spittal-Peterhead offshore HVDC-transmissionslänkar.
NKT:s VD och koncernchef Claes Westerlind säger:
- Vi är mycket glada över att SSEN Transmission har valt oss som preferred bidder för dessa två skotska HVDC-överföringslänkar. Denna utnämning är en möjlighet att ytterligare stärka det utmärkta samarbete som har utvecklats mellan parterna med Caithness-Moray HVDC Link, och den pågående Shetland HVDC Link. Vi ser också fram emot att fortsätta vårt stöd till utfasningen av fossila bränslen i kraftsystemet i Storbritannien.
Rob McDonald, vd för SSEN Transmission, säger
- Att nå status som preferred bidder med NKT för HVDC-kabelsystemen Western Isles och Spittal-Peterhead är ett enormt viktigt steg för att stödja en snabb leverans av dessa projekt. Vi ser fram emot att bygga vidare på vår sedan länge etablerade och starka arbetsrelation med NKT.
De havsbaserade HVDC-överföringslänkarna Western Isles och Spittal-Peterhead är en del av The Pathway to 2030 Holistic Network Design (HND), som är en omfattande uppgradering av elöverföringsnätet i Storbritannien som krävs för att uppfylla den brittiska och skotska regeringens 2030-mål för förnybar energi och klimatförändringar. HND fastställer en enda, integrerad design som stöder den storskaliga leveransen av el som genereras från havsbaserad vindkraft.  
Parterna fortsätter nu förhandlingarna med avsikten att ingå ett avtal om kapacitetsreservation som ger NKT de säkerheter som krävs för att reservera kapacitet för de två nämnda projekten. Därefter förväntas kontrakt för de två projekten att tilldelas samt ett planerat ramavtal för framtida projekt.
Michael Nass Nielsen
Head of Investor Relations
Michael Nass
Louise Westh Naldal
VP Group Communications
Image Louise Naldal

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • 01_Copper Mark_logo_RGB_Primary.png
Loading...