Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.
Denna sida har översatts automatiskt, originalinnehållet finns på www.nkt.com

NKT är nyckelleverantör för den blivande havsbaserade vindkraftparken East Anglia THREE

7 juli 2022

NKT har undertecknat ett kontrakt om produktion och installation av exportkraftkablar för det framtida havsbaserade vindkraftsprojektet East Anglia THREE (EA3) som utvecklas av ScottishPower Renewables.

Cable laying offshore wind project
I dag meddelades att EA3 lyckades vinna den brittiska tilldelningen av Contracts for Difference (CfD), vilket är ett viktigt steg mot en slutlig beställning för NKT. En bekräftad beställning är villkorad av att projektägarna ger NKT ett meddelande om att gå vidare och att de fattar ett slutgiltigt investeringsbeslut, vilket förväntas senast under första kvartalet 2023.
Det nyckelfärdiga kontraktet kommer att omfatta utformning och tillverkning av 320 kV DC-exportkabelsystemet, ca 2 x 150 km offshore-kabel och ca 2 x 40 km landkabel samt installation med ett av de mest avancerade och energieffektiva kabelläggningsfartygen, NKT Victoria. Projektet har ett uppskattat kontraktsvärde för NKT på ca 250-300 miljoner euro i marknadspriser (ca 190-225 miljoner euro i standardmetallpriser). 
"Jag är mycket glad över kontraktet med ScottishPower Renewables, som understryker vår kunds förtroende för NKT:s förmåga och kunnande att hantera stora nyckelfärdiga HVDC-projekt. När East Anglia THREE är i full drift har det potential att förse över en miljon brittiska hushåll med grön havsbaserad vindkraft, vilket kommer att vara ett viktigt steg för den gröna omställningen i Storbritannien", säger Alexander Kara, NKT:s vd och koncernchef.   
Havsvindparken EA3 kommer att omfatta 100-120 vindkraftverk som ligger 69 km utanför Storbritanniens kust i Nordsjön och täcker en yta på 305 km2. När vindkraftparken väl är i drift kommer den att kunna generera upp till 1 400 MW förnybar energi.    
De 320 kV HVDC-kablarna kommer att tillverkas i Karlskrona, Sverige, med ett lågt koldioxidavtryck eftersom fabriken drivs med 100 % grön el.
Kontraktet förändrar inte NKT:s finansiella utsikter för 2022.
Louise Westh Naldal
VP Group Communications
Image Louise Naldal
Michael Nass Nielsen
Head of Investor Relations
Michael Nass

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • 01_Copper Mark_logo_RGB_Primary.png
Loading...