Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

nkt cables marknadsför världens mest kraftfulla 640kV DC kabelsystem för markförläggning

20 apr. 2017

Ett nytt världsunikt för rekordhöga 640 kV extruderat kabelsystem för DC (likström) har framgångsrikt testats och kvalificerats av nkt cables.

HV Cable
Kommersialiseringen av den första markförlagda 640 kV extruderade DC kabelsystemet med  avancerad materialteknologi kommer att öka den maximala effektöverföringen med 20% och möjliggöra bättre integration av avlägsna förnybara energikällor i de globala energisystemen.
Uppbyggnaden av integrerade energisystem är starkt driven av efterfrågan på ökad förnybar energi. Utvecklingen av banbrytande och mer kostnadseffektiva förbindelsesystem gör det möjligt för kraftöverföring mellan elnät och avlägsen energigenerering såsom solenergiparker, vattenkraft eller vindkraftsinstallationer över långa sträckor med minsta energiförlust. Ett enda par 640 kV DC-kablar kan överföra tillräckligt med grön energi för att leverera till tre miljoner hushåll.
Michael Hedegaard Lyng, VD för nkt cables, säger:
"Utvecklingen av sammankoppling av elnät globalt representerar några av de största infrastrukturprojekten i vår tid och vi är stolta att bana väg för den tillhörande tekniken. Marknaden förväntas växa kraftigt och med detta 640 kV kabelsystem understryker vi vår ledande position inom denna lovande marknad."
Det nya systemet kommer att nå en överföringskapacitet på mer än 3 GW som är 20% högre än den befintliga lösningen baserat på 525 kV-teknik. Det nya systemet är tekniskt och kommersiellt kvalificerat enligt den internationella rekommendationen Cigré TB 496 och består av högspänningskablar, oljefria kompositavslutningar baserade på genomföringsteknik och kabelskarvar för effektiva installationer.
Kablarna är baserade på samma konstruktion och använder samma DC tvärbundna polyetenisolering (PEX) som bolagets 525 kV kabelsystem, ett kvitto på den robusta kapaciteten för detta system som har erbjudits på marknaden sedan 2014. Tillbehören för 640 kV kabelsystemet är desamma som för 525 kV-systemet. Isoleringsmaterialet är utvecklat i samarbete med Borealis, en ledande leverantör av lösningar för kabelindustrin.
Efter slutförandet av förvärvet av ABB HV Cables den 1 mars 2017 har nkt cables redan inlett processen att kvalificera anläggningen i Köln för att tillverka högspänningskablar baserade på DC-teknologin.
Michael Hedegaard Lyng säger:
"Vi kan realisera betydande synergier genom att kunna tillverka framtida högspänningsprojekt  för HVDC i två fabriker. Detta kommer att ge våra kunder både kortare leveranstider och en lägre riskprofil på projektgenomförande."
Michael Nass Nielsen
Head of Investor Relations
Michael Nass

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...