Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT erhåller order på det nyckelfärdiga HVDC-sjökabelprojektet Johan Sverdrup 2

12 okt. 2018

NKT har erhållit order från Equinor Energy om leverans och installation av ett kabelsystem på 200 kilometer 80 kV högspänd kraftkabel för likström för den andra projektfasen av oljefältet Johan Sverdrup i Norge.

NKT Victoria installing an High voltage DC cable for the Johan Sverdrup platform
Ordern ges på villkor att det formella kontraktet utfärdas, vilket förväntas ske inom några veckor. Kontraktsvärdet beräknas uppgå till cirka 110 miljoner euro (cirka 820 miljoner DKK), vilket motsvarar cirka 82 miljoner euro i standardmetallpriser (cirka 611 miljoner DKK). Kabelsystemet består av 2 × 200 km kabel, som bildar en symmetrisk +/- 80 kV HVDC-lösning, och den förväntade produktionsstarten är i slutet av 2019.  
 Den nyckelfärdiga lösningen för HVDC kraftkabel som ska levereras av NKT för Johan Sverdrup 2 kommer att överföra energi från det norska elnätet till oljefältet ute till havs. Energileveranser från land till oljeplattformen är en miljömässigt hållbar lösning som kraftigt minskar utsläppen av CO2 från olje- och gasproduktionen. Johan Sverdrup är ett av de fem största oljefälten på Norges kontinentalsockel och det är ett av de viktigaste industriprojekten i Norge, med bidrag under mer än 50 år. 
 NKT:s vd och koncernchef Michael Hedegaard Lyng säger: 
 – Jag är mycket glad att vi fortsätter vårt samarbete med vår långsiktiga kund Equinor Energy AS. Jag betraktar ordern som ett bevis på vårt stora tekniska kunnande inom lik-ströms-teknik och vår förmåga att tillhandahålla nyckelfärdiga lösningar med NKT Victoria som en avgörande konkurrensfördel. Ordern för Johan Sverdrup 2 stärker vår ledande marknadsposition inom olje- och gassegmentet än mer, vilket tillsammans med havsba-serad vindkraft och överföringar mellan länder utgör goda expansionsmöjligheter för NKT.  
 Tidigare under 2018 slutförde NKT leveransen och installationen av den sjöförlagda kraft-kabellösningen för högspänd likström för den första fasen i utvecklingsprojektet Johan Sverdrup. Installationen utfördes av NKT:s eget branschledande kabelläggningsfartyg NKT Victoria på 600 meters djup, vilket utgör en av de djupast förlagda installationerna av buntade högspänningskablar för likström i världen. Dessutom utgör lösningen från NKT för Johan Sverdrup 1 nu världens längsta extruderade sjökabel till en olje- och gasplatt-form till havs.  
Ordern på Johan Sverdrup 2 påverkar inte NKT:s resultatprognos för år 2018.
Michael Nass Nielsen
Head of Investor Relations
Michael Nass
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...