Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT förstärker en av de största vindkraftparkerna i norra Europa

1 apr. 2022

En vindkraftspark vid namn Björnberget håller långsamt på att ta form utanför Ånge i Sverige. NKT valdes ut för att leverera hela sortimentet av mellanspänningskablar till Björnberget - totalt mer än 200 kilometer.

björnberget Nkt wind park windmill landscape snow
Björnberget är ett av de största projekten i sitt slag i norra Europa och när det står klart i slutet av 2022 kommer 60 vindkraftverk att resa sig över tallarna mitt i den svenska skogen. Det säger sig självt att ett sådant projekt kräver en lång lista med distributörer. Efter ett grundligt urval, som tog mer än ett år, valdes NKT för att leverera alla kablar till hela projektet. 
"När det gäller NKT visste vi att vi skulle få valuta för pengarna när det gäller produktkvalitet. Men den verkliga anledningen till att vi valde NKT var deras omfattande erfarenhet inom detta område samt att de är en trovärdig, lokal partner som är lätt att samarbeta med", säger Markus Persson, Key Account Manager, Onninen. 
Uppfyllde kraven
NKT kunde inte bara uppfylla kraven på kostnad, volym och logistik, utan också uppfylla några av de "mjukare" kraven. 
Förtroende och pålitlighet var viktiga frågor för beställaren. Vår erfarenhet av liknande projekt och vårt goda förhållande till grossisterna förstärkte förtroendet mellan beställaren och NKT. Vår kundservice och våra supportfunktioner var också en viktig anledning till att NKT vann projektet, eftersom beställaren ville ha tydliga och pålitliga kommunikationslinjer under hela processen. 
Dessutom kan NKT leverera alla olika kablar som behövs i en vindkraftspark, vilket gör oss till en enda instans för sådana projekt. Vår 36 kV mellanspänning är byggd för det skandinaviska klimatet. De tuffa förhållandena, den steniga undergrunden och de extrema temperaturskillnaderna kräver kablar som kan fungera under dessa förhållanden. 
björnberget Nkt wind park windmill landscape snow
Cable worker laying Axal-TT medium voltage cable in the ground
Några av världens bästa och tuffaste mellanspänningskablar, byggda för tuffa förhållanden. 
AXAL-TT Endurance 3-core och AXALJ-TT 1-core är mellanspänningskablar som används under dessa tuffa förhållanden för att ansluta vindkraftverken. Kablarna tillverkas lokalt i Falun och har utvecklats och testats för att tåla extrema temperaturskillnader, snö, is, vatten och svåra markförhållanden. 
•    Mekaniskt stark, stötdämpande mantel i flera lager för installation i befintlig jord. 
•    Skärmtrådar inbäddade i ledande polymermaterial, vilket ger ett dubbelt skydd mot korrosion för att säkerställa 100 % funktion av skärmtrådarna under kablarnas hela livslängd. 
•    Lätt att hantera för snabb och smidig installation 
•    Säkra kablar med 100 % metallskydd under manteln - personsäker lösning 
•    Består av endast en metall (Al) och en polymer (polyolefin) - Det bästa valet för miljön. 
•    Finns i 12 kV, 24 kV och 36 kV, antingen i standardlängd eller skräddarsydd efter dina behov. 
Slutligen var våra nordiska platser och vår lokalkännedom en av de avgörande faktorerna. Vi hade alltid nära till hands och kunde leverera produkterna snabbare. 
Man kan säga att vår vinnande kombination var bra produkter och bra människor - nära till hands. 
"I ett krävande projekt som detta gäller det alltid att få alla delar att gå ihop. Både med kunden och internt för att leverera bästa möjliga resultat. Alla från NKT har samlats - från kundsupport till produktion. Det här var den största vindkraftsbeställningen i Falun-fabrikens historia, och vi levererade inte bara alla produkter som behövdes för projektet, de levererades också i tid", säger Mikael Åkerlund, Key Account Manager Utility, NKT (Sweden) AB. 
Björnberget är en av de största vindkraftparkerna i norra Europa och förväntas generera 1,1 TWH per år, vilket kommer att förse 300 000 hushåll med hållbar el. Björnberget utvecklas av RES i samarbete med Enlight Renewable Energy och Prime Capitals Prime Green Infrastructre Fund. 

När det gäller NKT visste vi att vi skulle få valuta för pengarna när det gäller produktkvalitet. Men den verkliga anledningen till att vi valde NKT var deras omfattande erfarenhet inom området samt att de är en trovärdig, lokal partner.

— Markus Persson, Key Account Manager, Onninen

Mikael Åkerlund
Key Account Manager Elnät

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Award Career Company 2023
Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...