Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT har fått i uppdrag att uppgradera en viktig högspänningslänk mellan Sverige och Danmark

12 nov. 2018

NKT har tagit hem en order för att ersätta högspänningslänken mellan Sverige och Danmark. Ordern, som vanns i ett konsortium tillsammans med VBMS V.B., består av konstruktion, produktion och installation av fyra 400 kV högspänningskablar samt nedmontering av det gamla systemet.

HV Offshore NordLink
Länken över Öresund säkerställer effektiv kraftöverföring mellan Sverige och Danmark och måste nu bytas ut eftersom de ursprungliga kablarna installerades 1973. NKT har tagit hem ordern för ett nyckelfärdigt nytt 400 kV högspänningskabelsystem (växelström) i ett konsortium tillsammans med VBMS V.B. (nu Boskalis). Kraftlänken ägs av svenska nätoperatören Svenska kraftnät och spelar en viktig roll för att upprätthålla hög överföringssäkerhet mellan de båda länderna.  
Sammanlänkningar mellan länder är nödvändiga för att säkerställa en effektiv energidistribution över hela kontinenten och vi är alltid glada över att få vara en del av utvecklingen och underhållet av kraftnäten. Vi är glada över att ha blivit utvalda till projektet som ersätter Öresundsförbindelsen och ser fram emot att fortsätta det nära samarbetet med Svenska Kraftnät och Energinet. Med den här ordern behåller vi vårt marknadsmoment och understryker vår starka position på marknaden för högspänningssystem, säger Andreas Berthou, vice VD och chef för högspänningslösningar på NKT.
De 36 km långa extruderade HVAC-kablarna för 400 kV kommer att tillverkas vid NKT:s anläggning i Karlskrona under 2019 och projektet förväntas vara klart under 2020. NKT kommer att hantera konstruktion, tillverkning och den landbaserade installationen av kabeln och Boskalis kommer att hämta och återvinna de gamla oljefyllda kablarna samt göra installationen till havs.  
Tillkännagivandet av tilldelningen av kontraktet för Öresundsförbindelsen är det senaste från NKT, som nyligen också tillkännagav beställningar av högspänningskablar till de brittiska offshore-vindkraftsparkerna Hornsea 2 och Triton Knoll samt till oljeplattformen Johan Sverdrup 2 i Norge.
För NKT är ordervärdet för Öresundsförbindelsen cirka 22 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 20 miljoner euro i standardmetallpriser och det påverkar inte det finansiella resultatet för 2018.

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...