Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT har tilldelats en order på 11 miljarder SEK för högspänningsprojektet SuedLink, viktigt för den gröna omvandlingen av Tyskland

29 juni 2020

NKT har tilldelats sitt största kontrakt någonsin på över 11 miljarder SEK (över 1 miljard euro) av Tennet och TransnetBW. Kontraktet omfattar leverans och installation av ett 525 kV XLPE landkabelsystem för högspänd likström (HVDC) för hela västra delen av den tyska SuedLink-korridoren med en ruttlängd på ca. 750 km.

Suedlink TenneT
SuedLink-korridoren består av två kraftkabelsystem och NKT har tilldelats länken på 2 GW som kommer bli världens största och längsta HVDC landkabelsystem. SuedLink-länken startar i norra Tyskland där den ansluter kraft från havsbaserade vindkraftsparker och NordLink-länken, vilken överför vattenkraft från Norge till Tyskland via ett sjökabelsystem för 525 kV HVDC - som också tillhandahålls av NKT. I maj i år tillkännagav NKT också tilldelningen av ordern på 525 kV XLPE-kraftkabelsystemet för merparten av SuedOstLink-korridoren i östra Tyskland.
NKT VD och koncernchef Alexander Kara säger: - Beställningen för korridorprojektet SuedLink understryker NKT:s position som en viktig partner i Tysklands övergång till ökad användning av förnybar energi och för att ansluta de nationella näten. Våra kraftkabelsystem säkerställer att vind- och vattenkraft kan transporteras hela vägen från Nordsjön och Norge via NordLink- och SuedLink-förbindelserna till södra Tyskland. Dessa storskaliga kraftlänkar representerar en betydande marknadsmöjlighet för NKT och som en marknadsledande leverantör av HVDC-teknik är vi positionerade att vara en del av framtida projekt som stöder en grön omvandling av samhällen.
Kraftkablarna och tillbehören som ska levereras av NKT till SuedLink består av två delar som utgör en av de två hela kabelsystemen. Vidare innefattar beställningen en speciellt konstruerad lösning för kraftkabeln för att korsa floden Elbe och en saltgruva. NKT-kontraktets värde på över 1 miljard euro i marknadspriser, motsvarar över 875 miljoner euro i standardmetallpriser. NKT räknar med att påbörja produktionen i början av 2022 i sina fabriker i Köln, Tyskland och i Karlskrona, Sverige med förväntat slutförande av projektet under 2026.
NKT har successivt ökat orderstocken för högspänning sedan slutet av 2018 till en nu högsta nivå på ungefär 2,7 miljarder euro. Dessutom ser NKT positiva marknadsutsikter med växande projektkomplexitet och omfattning och avser därför att investera 150 miljoner euro under 2020-2022 för att stärka sina högspänningsfabriker. För att realisera dessa investeringar avser NKT att använda bemyndigandet från årsstämman den 18 juni 2020 för att emittera nya aktier före utgången av 2020.
SuedLink är en av tre kraftöverföringslänkar för högspänd likström i Tyskland som kommer transportera förnybar energi över långa avstånd från de norra delarna av landet till de södra och därmed förbinder förbundsstaterna Schleswig-Holstein och Baden-Württemberg. Totalt kommer de tre transmissionslänkarna att täcka en stor del av landets strömförsörjning och är nyckeln till att förverkliga 'Energiewende', Tysklands långsiktiga strategi för att byta till förnybar energi fram till 2050. Elkabelsystemen från NKT gör inte bara den förnybara kraftöverföring möjligt, själva kablarna produceras hållbart på anläggningar som drivs med 100% grön el.
Tilldelningen av SuedLink-projektet förändrar inte de ekonomiska utsikterna för 2020 för NKT.
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...