Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT har tilldelats en stor andel av SuedOstLink, ett av de tyska DC korridorprojekten för högspänning

6 maj 2020

NKT har tilldelats ett stort projektkontrakt på cirka 500 miljoner euro (cirka 5,4 miljarder SEK) av den tyska transmissionssystemoperatören 50Hertz. Kontraktet inkluderar leverans och installation av 525 kV XLPE HVDC (högspänningslikström) landkabellösningen för en betydande del av kraftlänken SuedOstLink, motsvarande en sträcka på ungefär 275 km.

Onshore installation of high-voltage power cable
SuedOstLink kommer att vara världens första stora kommersiella 525 kV XLPE DC högspänningslänk för 2GW och utgör en del av de så kallade tyska korridorprojekten som syftar till att öka energiförsörjning från förnyelsebara källor avsevärt i landet. NKT har en stark lokal närvaro i Tyskland med anläggningar i Köln, Nordenham och Berlin och är därför idealiskt beläget för att leverera och installera lösningarna som behövs för dessa stora korridorprojekt.
Den 525 kV XLPE DC kabellösningen som ska levereras av NKT för SuedOstLink utgör tre av hela länkens totalt fem kabeldelar. NKT-kontraktets värde på cirka 500 miljoner euro i marknadspriser, motsvarande cirka 400 miljoner euro (ca 4,3 miljarder SEK) i standardmetallpriser. NKT räknar med att starta produktionen av kraftkablarna och tillbehören i slutet av 2021, med installation i mitten av 2022 och förväntat slutförande av projektet 2025.
NKT VD och koncernchef Alexander Kara säger: - Jag är mycket nöjd med att vi bokat vår största likströmskabelorder för högspänning någonsin genom att få en betydande del av SuedOstLink-projektet. Detta understryker vår roll som en nyckelpartner i den gröna omställningen av Tyskland. Vi har arbetat med 50Hertz i ett antal stora högspänningskabelprojekt under åren, och jag är glad över att vår ledande kompetens och kunskap inom 525 kV XLPE DC högspänningsteknik åter igen erkänns av en av våra nyckelkunder.
SuedOstLink är den första av tre kraftöverföringslänkar i Tyskland som transporterar förnybar energi över långa avstånd, från de norra delarna av landet till de södra. Dessa kraftlänkar som ofta kallas HVDC-korridorprojekt, täcker en stor del av landet och är nyckeln till att förverkliga "Energiewende", Tysklands långsiktiga strategi för att byta till förnybar energi fram till 2050. SuedOstLink:s 2 GW kraftöverföringsförbindelse kommer att länka ihop förbundsstaterna i Sachsen-Anhalt och Bayern och förväntas slutföras år 2025.
Tilldelningen av SuedOstLink-projektet förändrar inte de finansiella utsikterna för NKT 2020.

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
Loading...