Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT investerar miljardbelopp i kabelfabriken i Karlskrona och bygger Sveriges tredje högsta torn

10 maj 2021

NKT utökar sin kabelproduktionsanläggning i Karlskrona för högspänning för att genomföra en rekordhög orderstock och förbereda sig för en växande efterfrågan av kraftkabelsystem, som drivs av den globala övergången till förnybar energi. Nu börjar byggnationen av det nya 150 meter höga kabeltornet.

Tower Karlskrona
Under 2020 har NKT vunnit order för högspänningskablar till ett värde av 23 miljarder kronor. Detta gör att NKT investerar i Karlskrona-fabriken i form av utökad produktionskapacitet med ett nytt kabeltorn, för att stödja den globala omställningen till en koldioxidfri framtid. För att lyckas krävs stora investeringar i den europeiska infrastrukturen som överför och distribuerar förnybar energi från exempelvis havsbaserad vindkraft. Detta ökar efterfrågan på elkablar för högspänning. För NKT ger den påskyndade övergången till grön energi möjligheter för framtida tillväxt och företaget investerar nu cirka 1 miljard kronor i ytterligare produktionskapacitet i fabriken i Karlskrona vilket också leder till ytterligare 100 arbetstillfällen.
- Växande fokus på förnybar energi är redan en viktig drivkraft på marknaden och det är ett naturligt steg för oss att fortsätta utveckla vår högspänningskapacitet, kunnande och teknik. Vi förbereder oss både för framtida tillväxt och genomförandet av vår stora orderstock inom projekt för havsbaserad vindkraft och sammankopplingen av länder, säger Alexander Kara, VD på NKT
Satsningen i Karlskrona startade redan 2012 för att möta den växande marknaden och sedan dess har fabriken utökats, en av världens största testhallar för högspänning byggts och det nya kabelläggningsfartyget NKT Victoria tagits i drift. Nu startar byggnationen av det nya 150 meter höga tornet för kablarnas extruderingsprocess, som utökar produktionskapaciteten ytterligare.
Totalt har ca 5,5 miljarder kronor investerats under de senaste 10 åren, vilket gör det till en av de större industriella satsningarna i Sverige och Blekinge under denna tidsperiod.
- Kabeltornet kommer att bli det tredje högsta tornet i Sverige och stå som en fyr för vår position i global övergång till förnybar energi. Det markerar också vår position som ett ledande företag inom kraftkabelteknologin, som är avgörande för expansionen inom havsbaserad vindkraft och de globala kraftnäten. Vi som en av de större arbetsgivarna i Karlskrona investerar för en hållbar framtid, både för att stärka vår position inom marknaden och för att stödja tillväxten lokalt i Blekinge, säger Claes Westerlind, platschef i Karlskrona.
Produktionsanläggningen i Karlskrona är strategiskt väl positionerad för att stödja den ökade aktiviteten i Östersjön, Nordsjön och i Centraleuropa. Fabriken drivs med 100% grön el, vilket säkerställer ett lågt koldioxidavtryck för elkabelsystemen samt för projektlogistiken.
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...