Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT minskar sitt klimatavtryck genom mekanisk återvinning av PEX-material

26 mars 2020

NKT återvinner tvärbunden polyeten (PEX) som används till isolering av elkablar. För NKT är detta ett viktigt steg i arbetet med att minska klimatavtrycket för företagets låg-, medel- och högspänningskablar.

Cable drum
Elkablar utgör ryggraden i de globala strömförsörjningsnäten och är livsviktiga för övergången till förnybar energi. Fokus på hållbarhet inom elkabelsegmentet blir allt starkare. I egenskap av ledande elkabelleverantör arbetar NKT ständigt med att förbättra hållbarheten hos sortimentet. Idag har NKT, som ett av de första elkabelföretagen, återvunnit PEX-material på ett framgångsrikt sätt, något som minimerar klimatavtrycket för produkterna. Återvinningsprocessen har utvecklats i ett forskningsprojekt med det svenska forskningsinstitutet RISE IVF, AXJO Plastic samt materialspecialisten Borealis.
- Jag är stolt över att NKT banar väg inom återvinning av material från tillverkning av elkablar; det visar att det går att återvinna PEX i industriell skala, och detta görs vid vår specialfabrik i Stenlille, Danmark. I och med återvinningen av PEX från produktionsanläggningar i Sverige, Danmark och Tyskland tar vi ett viktigt steg i vår strävan efter att minska koldioxidutsläppen och säkerställa en hållbar livscykel för vårt kabelprogram, säger Alexander Kara, VD och koncernchef i NKT.
De senaste åren har NKT industrialiserat processen med PEX-återvinning i ett nära samarbete med AXJO Plastic, som idag tillverkar robusta kabeltrummor av det återvunna PEX-materialet. Fördelarna med återvinning är tydliga. Materialkostnaderna minskar väsentligt, jämfört med nya råmaterial, och ca två ton koldioxid sparas för varje ton återvunnen PEX.

Hållbart PEX-material

För NKT är den mekaniska återvinningen av PEX ett initiativ inom ramen för företagets arbete med hållbarhetsaspekterna i elkabelbranschen. Eftersom PEX-isolering ofta utgör en stor del av företagets elkablar, bedriver man ett nära samarbeta med materialleverantören Borealis för att kunna hitta fram till och utveckla hållbara lösningar med PEX-materialet för elkabelbranschen. 
- Ett starkare fokus på hållbarheten i vår leveranskedja är ett naturligt steg att ta, om man vill minska det samlade klimatavtrycket för våra elkablar. Då PEX är ett viktigt material för vår tillverkning av avancerade elkablar, är jag glad över det nära samarbetet med vår huvudleverantör Borealis så att vi kan fortsätta att utveckla hållbara PEX-lösningar, säger Alexander Kara.
NKT fokuserar utöver materialåtervinning också på att driva alla fabriker för högspänningsprodukter med 100% grön el, vilket minskar det totala klimatavtrycket i programmet med elkabellösningar.

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...