Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT når ännu en milstolpe i återvinning av kraftkablar

21 okt. 2021

Som det första företaget inom kraftkabelproduktion har NKT framgångsrikt återanvänt samtliga materialfraktioner från sitt produktionsskrot av medel- och högspänningskablar till nya tillämpningar. Detta är ett genombrott i företagets resa mot 100 % återvunnet produktionsskrot.

Image of recycling cable drum
Återanvändning av material från kraftkablar är ett viktigt steg mot att minska kabelindustrins miljöpåverkan, och NKT sätter nu nya standarder genom att ge kabelskrot ett nytt liv i nya produkter. Efter ett samarbete med den norska återvinningsspecialisten KMT AS förvandlas skrotmaterial från NKT:s produktion nu till blomkrukor, kabeltrummor och byggnadsmaterial.
- Vi har tagit ett viktigt steg mot att minska miljöpåverkan från våra kraftkablar, eftersom vi nu har utvecklat en process som gör att vi kan återvinna vårt skrot till 100 %. Detta är resultatet av ett långsiktigt fokus på att stärka vår avfallshantering och vår återvinning för att ständigt minska koldioxidavtrycket från våra kraftkablar, säger Anders Jensen, Executive Vice President, Chief Technology Officer, NKT.
Återvinning i öppna och slutna kretslopp är en process där avfall samlas in, återanvänds och produceras för att göra något nytt. Avfallet används effektivt i en fullständig cirkel utan att miljön påverkas negativt.
En game changer
År 2021 avyttrade NKT sin återvinningsanläggning i Stenlille till KMT och inledde ett partnerskap för att ta återvinningen av kabelskrot från kraftkabelproduktion till nästa nivå, genom att lösa de resterande utmaningarna kring återvinning av kabelskrot - genom noggrann separering och sortering av totalt 30 olika kabelskrotfraktioner och genom dedikerat fokus på den sista besvärliga kabelfraktionen, den sk ”mixed fraction”, som tidigare har visat sig vara svår att återvinna. 
Detta är en viktig förändring för att skapa en grönare värld genom mer miljövänliga processer. Genom att hitta en lösning för den blandade fraktionen är vårt kabelskrot fullt återvinningsbart, eftersom vi har visat att metaller och kabelplast framgångsrikt kan återvinnas i andra industriella tillämpningar.
För NKT är nästa steg att öka volymerna av återvunnet material tills allt produktionsskrot går till antingen intern eller extern återvinning. NKT har en långsiktig ambition att ha noll avfall från sin kabelproduktion och strävar efter att hålla alla produkter och material i bruk så länge som möjligt genom att återanvända, sälja vidare eller återvinna så mycket produktionsmaterial som möjligt.
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • 01_Copper Mark_logo_RGB_Primary.png
Loading...