Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT namnger nytt marknadsledande kabelläggningsfartyg som kan drivas med metanol

3 juni 2024

NKT har namngett sitt andra kabelläggningsfartyg till NKT Eleonora, vilket betyder skinande ljus. Hon kommer att öka företagets kapacitet och flexibilitet för kabelläggning till havs och vara ett av världens första kabelläggningsfartyg som är konstruerat för att drivas med metanol, vilket minskar koldioxidavtrycket från hennes verksamhet.

NKT_Eleonora.jpg
Marknaden för högspänningskablar har vuxit kraftigt under de senaste åren och utsikterna är fortsatt positiva, drivet av övergången till förnybar energi och elektrifiering av samhällen. Kraftkablarna blir större, längre och med ett allt större fokus på lägre effektförluster vilket sätter nya standarder för kabelproduktion och installation.
I maj 2023, mot bakgrund av en rekordstor orderstock och de starka marknadsutsikterna, tillkännagav NKT investeringar i en ny högspänningsfabrik vid den befintliga anläggningen i Karlskrona och ett nytt marknadsledande fartyg. Designen av fartyget har nu gjorts av Salt Ship Design och bygget pågår i samarbete med det norska varvet VARD.
- Vi är mycket glada över att välkomna NKT Eleonora till vår flotta. Hon är en viktig strategisk tillgång som förbättrar vår installationskapacitet och förmåga för att säkerställa ett effektivt projektgenomförande samt möta ökade krav från våra kunder. Beslutet att bygga ett fartyg designat för att drivas med metanol kommer av vårt starka engagemang för hållbarhet och att ansluta en grönare värld genom våra kraftkabellösningar, säger Darren Fennell, Executive Vice President och chef för HV Solutions Karlskrona i NKT.
Med utgångspunkt i den operativa erfarenheten och senaste tekniken ombord NKT Viktoria, kommer NKT Eleonora att representera nästa generation när det gäller design och kapacitet. Utrustad med tre vridskivor kommer hon att erbjuda en kapacitet för kabeldragning på 23 000 ton och ha ett stort utbud av undervattensverktyg för noggrann och pålitlig installation och service av sjökablar.
Fartyget kommer att byggas parallellt med att NKT utökar sin anläggning i Karlskrona med en ny fabrik för högspänd sjökabel. Båda tillgångarna förväntas vara i drift från och med 2027.
NKT Eleonora viktiga fakta:
 • Kabelläggningskapacitet: 23 000 ton på 3 vridskivor
 • Mått: Längd 176 meter, bredd 32 meter
 • Tidsplan: Fartyget förväntas vara i drift från 2027
 • Bränsle:  Kan drivas med metanol och HVO/marin dieselolja
 • Motorer: Wärtsilä 32 metanolmotorer 
 • Varv: VARD, ett norsk företag som konstruerar och bygger specialfartyg
 • Design: Salt Ship Design
 • Huvudleverantörer: ABB (DC-baserat elsystem och elektrisk framdrivning med azipoder i aktern), Wärtsilä (motor, främre tunnel och azimuth  thrusters), NOV REMACUT (kabelläggningssystem, kranar och annan utrustning för kabelhantering)
 • Namn: NKT Eleonora betyder skinande ljus och är en referens till NKT:s centrala position inom överföring av kraft genom sina kabellösningar och till den ljusa framtid som ligger framför företaget, drivet av tillväxtresan. Ulrika Eleonora var en dansk prinsessa med en tysk mor som blev drottning av Sverige och hennes starka nordiska rötter representerar NKT:s nordiska arv och starka närvaro i de nordeuropeiska länderna.
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen
Jonas Kolby
Head of Investor Relations (interim)
Jonas Kolby Portrait

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
 • Image of europacable logo
 • Image of ecovadis logo
 • Image of Endorser Logo
 • 01_Copper Mark_logo_RGB_Primary.png
Loading...