Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.
Denna sida har översatts automatiskt, originalinnehållet finns på www.nkt.com

NKT slutför högspänningskabelprojekten för elektrifiering av Utsira High offshore-fälten i Norge.

28 mars 2023

NKT har färdigställt de kraftkabelsystem som förbinder sex offshoreplattformar vid Utsira High med kraftförsörjningen på land. Kabelsystemen spelar en central roll för att minska koldioxidutsläppen från den norska kontinentalsockeln med 1,2 miljoner ton per år.

NKT Victoria at Sea
I mer än 10 år har NKT varit en viktig leverantör av kraftkablar för elektrifieringsprojektet för Utsira High offshore energiområde på den norska kontinentalsockeln. I nära samarbete med Equinor och Aker BP har NKT nu slutfört kraftkabelprojekten som förbinder sex olje- och gasplattformar till havs vid Utsira High med land.
- Det har varit ett nöje att fortsätta vårt långsiktiga samarbete med Equinor och Aker BP genom att stödja elektrifieringen av Utsira High. Projektkampanjen som sträcker sig över mer än ett decennium visar tydligt vår position som den ledande leverantören av kraftkablar för offshore-energifält och det är tillfredsställande att våra kraftkablar nu ger ett viktigt bidrag till den gröna omställningen i Norge, säger Claes Westerlind, Executive Vice President och chef för högspänningsteknik- och tillverkningscentret i Karlskrona, Sverige.
NKT har bidragit med nyckelfärdiga likströmskabelsystem för Johan Sverdrup 1 och 2 och därifrån fortsätter kabelförbindelserna med växelströmskablar till plattformarna Edvard Grieg, Gina Krog, Gudrun, Ivar Aasen och Sleipner. Alla kablar tillverkades i fabriken i Karlskrona, Sverige, medan större delen av installationen utfördes av det bränsleeffektiva kabelläggningsfartyget NKT Victoria.
Samarbetet har varit en viktig faktor för att elektrifieringskampanjen i Nordsjön ska bli framgångsrik.
- Vi har haft ett bra lagarbete med både kunder och underleverantörer, vilket har varit avgörande för att vi ska kunna föra projekten säkert i mål utan incidenter eller olyckor. Samarbetet har också varit viktigt för att leverera kabelprojekten i tid och inom budget, även under de utmanande åren med pandemin, säger Claes Westerlind.
Elektrifieringen av verksamheten i Utsira High har varit ett strategiskt fokus för Equinor och Aker BP i flera år och banar väg för en betydande minskning av koldioxidutsläppen från den norska kontinentalsockeln. Den årliga minskningen på 1,2 miljoner ton koldioxid motsvarar 2,5 % av Norges totala utsläpp år 2022 och spelar en viktig roll för att nå klimatambitionerna, inklusive målet om nettonollutsläpp år 2050.
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...