Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT slutför kraftkabelkontraktet för Dogger Bank A som är det första HVDC-kabelsystemet för havsbaserad vindkraft i Storbritannien

12 okt. 2023

NKT har framgångsrikt producerat och installerat det nyckelfärdiga HVDC-kraftkabelsystemet för den havsbaserade vindkraftsparken Dogger Bank A. Nu har den första fasen av Dogger Bank Wind Farm producerat den första strömmen. Projektet är den första havsbaserade vindkraftsparken i Storbritannien som ansluts till land med ett HVDC-kraftkabelsystem.

NKT Victoria laying cable for Dogger Bank project
NKT har levererat kraftkabelsystemet för 320 kV likström (HVDC) till Dogger Bank A som ligger i den brittiska delen av Nordsjön. Detta är den första av tre projekt för den havsbaserade vindkraftsparken Dogger Bank som ägs av Equinor, SSE Renewables och Vårgrønn och som kommer att bli världens största när den är i full drift. NKT har konstruerat, tillverkat och installerat land- och sjökabelsystemen för Dogger Bank A och är även exportkabelleverantör för de kommande projekten Dogger Bank B och C.
- Den första produktionen av elektricitet från Dogger Bank A markerar en milstolpe för vindkraft i Storbritannien. Vi är stolta över att leverera det första HVDC-exportkabelsystemet för en havsbaserad vindkraftspark i Storbritannien och att ha valts som kabelleverantör för alla tre projekten av Dogger Bank Wind Farm. Det framgångsrika genomförandet av Dogger Bank A understryker vår kapacitet och ledande position inom hantering av mycket stora nyckelfärdiga projekt, säger Darren Fennell, platschef för NKT i Karlskrona.
Olly Cass, projektchef för vindkraftsparken Dogger Bank, säger:
- Denna milstolpe markerar ett stort steg framåt för vår bransch som inte skulle ha varit möjligt utan uppfinningsrikedomen hos våra partners i leveranskedjan och engagemanget från våra långivare. Vi tackar var och en av dem för deras roll i vår resa mot den första produktionen av elektricitet. Tillsammans skapar vi ett grönare och säkrare energisystem för brittiska hushåll och företag och för framtida generationer.
Kraftkablarna för Dogger Bank A tillverkades i NKT:s fabrik i Karlskrona, som drivs med 100% förnybar el, vilket minimerar kabelsystemets koldioxidavtryck. Som en del av verksamhetens miljöfokus genomfördes installationen av sjökablarna med NKT Victoria, ett av de mest energieffektiva kabelläggningsfartygen i branschen.
NKT slutförde projektet enligt tidsplan och inom budget efter ett effektivt samarbete mellan alla inblandade parter.
När alla tre projekten är i full drift kommer Dogger Bank att ha en installerad kapacitet på 3,6 GW och vara den första HVDC-anslutna havsbaserade vindkraftsparken i Storbritannien. Dogger Bank B förväntas vara i full drift 2025 och Dogger Bank C 2026.
Louise Westh Naldal
VP Group Communications
Image Louise Naldal

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • 01_Copper Mark_logo_RGB_Primary.png
Loading...