Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT tecknar avtal för leverans av mellanspänningskablar för uppgradering av Islands elnät

14 dec. 2023

NKT har fått en order från den isländska stamnätsoperatören Landsnet som omfattar mer än 200 km 66 kV-kraftkablar för den pågående utvecklingen av öns elnät. Eftersom 100 % av Islands elenergi kommer från förnybara källor kommer denna uppgradering att öka tillgången till el och stärka försörjningstryggheten under ofta svåra vintrar.

Kraftkablar är ryggraden i dagens elsystem och nyckeln till att möta de ökande kraven som drivs av övergången till förnybar energi. För att säkerställa tillförlitlig eldistribution uppgraderar den isländska TSO:n Landsnet öns elnät och har valt NKT för att leverera mer än 200 km 66 kV mellanspänningskablar till fem projekt över hela ön.
Valet av 66 kV återspeglade Landsnets behov av en kabel som kunde möta Islands tuffa installationsmiljö. NKT har lång erfarenhet av att leverera låg- och mellanspänningskablar till den isländska marknaden och känner till kraven.
- Vi är stolta över att arbeta med Landsnet och stödja deras arbete med att uppgradera och modernisera sitt elnät. TSO:er och DSO:er över hela Europa gör stora investeringar i sina elnät för att säkerställa att de är effektiva och motståndskraftiga och bättre kan stödja den ökande efterfrågan på el, säger Carlos Fernandez, Executive Vice President och Head of Applications på NKT.
För Landsnet är det fortsatta samarbetet viktigt för den fortsatta utvecklingen av elnätet.
- Vi har en stark relation med NKT och känner väl till deras kablar. De har försett oss med kablar för en stor del av vårt MV-kabelsystem och har visat sig vara motståndskraftiga mot Islands tuffa förhållanden. Varje år arbetar vi för att uppgradera och bygga ut elnätet. Den här ordern är ytterligare ett steg i den riktningen som bidrar till att modernisera Islands elnät och stödja våra slutanvändare med en mer effektiv och pålitlig elleverans, säger Landsnets Executive Vice President, Nils Gústavsson.
Leverans av kraftkablarna beräknas vara klar under Q1 2024.
Viktiga fakta:
  • Kund: Landsnet
  • Leveransplan: Q1 2024
  • Kabeltyp: 66 kV mellanspänningskablar
Cable Installation Underground
Landscape Cable Installation
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • 01_Copper Mark_logo_RGB_Primary.png
Loading...