Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.
Denna sida har översatts automatiskt, originalinnehållet finns på www.nkt.com

NKT tilldelas leveranskontrakt för Hornsea 3 havsbaserad vindkraftspark i Storbritannien

31 mars 2023

NKT har tilldelats ett leveranskontrakt för leverans av ett högspännings DC- och exportkabelsystem för export till Hornsea 3-projektet som utvecklas av Ørsted. För NKT har den slutliga beställningen ett beräknat kontraktsvärde på ca 500 miljoner euro i marknadspriser (ca 400 miljoner euro i standardmetallpriser).

Kontraktet omfattar konstruktion, tillverkning, skarvning och avslutande av exportkraftkabelsystemet för Hornsea 3 som kommer att omfatta två kretsar med en längd på ca 170 km 320 kV DC-kabel till havs, 50 km 320 kV DC-kabel på land samt fyra kretsar med en längd på 1,5 km 400 kV AC-kabel på land. Likströmsystemet kommer att ansluta vindkraftverken till transformatorstationen medan växelströmskablarna kommer att ansluta transformatorstationen till det nationella nätet.
- Under Q2 2022 slutförde vi kraftkabelsystemet för Hornsea 2 och vi är stolta över att fortsätta vårt långsiktiga samarbete med Ørsted om Hornsea 3. Det är ett bevis på vårt gemensamma åtagande att leverera mer havsbaserad vindkraft till Storbritannien och därmed bidra till den gröna omställningen av landets energiförsörjning, säger NKT:s vd och koncernchef Alexander Kara.  
Om Ørsted fattar ett slutgiltigt investeringsbeslut kommer Hornsea 3 att placeras i Nordsjön, cirka 160 km utanför Yorkshires kust. När Hornsea 3 tas i drift kommer den kombinerade kapaciteten för Hornsea 1, 2 och 3 att överstiga 5 GW, vilket gör det till en av världens största havsbaserade vindkraftsområden och kan täcka elförbrukningen för cirka fem miljoner brittiska hushåll. Enbart Hornsea 3 kommer att kunna producera tillräckligt med billig, ren, förnybar el för att driva miljontals brittiska hushåll, vilket ger ett betydande bidrag till den brittiska regeringens ambition att ha 50 GW havsbaserad vindkraft i drift år 2030.
- Hornsea 3 kommer att tillhandahålla billig, ren energi i stor skala. Att leverera ett sådant projekt kräver marknadsledande kapacitet från våra entreprenörspartners, och vi är därför mycket glada över att kunna bygga vidare på vårt framgångsrika samarbete med NKT på Hornsea 2 när vi påbörjar vårt nästa stora projekt tillsammans, säger Luke Bridgman, Ørsteds Senior Project Director för Hornsea 3.
NKT kommer att producera kraftkablarna vid högspänningsfabriken i Karlskrona, Sverige, och planerar att slutföra projektet 2027.
Kontraktet ändrar inte NKT:s ekonomiska utsikter för 2023.
Louise Westh Naldal
VP Group Communications
Image Louise Naldal
Michael Nass Nielsen
Head of Investor Relations
Michael Nass

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...