Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT utvecklar lågspänningskabel av material med lågt koldioxidavtryck

14 dec. 2022

NKT är redo att konstruera, producera och installera en 1 kV-kabel av aluminium och polyolefiner med låga koldioxidutsläpp i det svenska elnätet. Initiativet kommer att minska elkabelns koldioxidavtryck avsevärt och är en del av NKT:s ambition att bli ett företag med nettonollutsläpp.

Low-carbon
NKT fortsätter sin resa för att minska koldioxidavtrycket från sina produkter och lösningar med ett innovativt projekt i Sverige som omfattar produktion och installation av en koldioxidsnål 1 kV-kraftkabel. Kablarna kommer att tillverkas av aluminium och polyolefiner med låga koldioxidutsläpp vid NKT:s fabrik i Falun, Sverige, som drivs med 100 % förnybar el. För NKT är projektet ännu ett viktigt steg i att minska koldioxidavtrycket för sina kraftkabellösningar, efter att också ha meddelat om tillverkningen av världens första HVDC-strömkabel med koldioxidsnål koppar.
- Det här är en game changer i utvecklingen av en energiinfrastruktur som bygger på innovativa lösningar med lågt koldioxidavtryck. Vi ser en växande efterfrågan på marknaden för mer miljövänliga produkter och lösningar och är stolta över att vara bland de första att leverera en innovativ lågspänningskabel efter ett nära samarbete med våra kunder och leverantörer, säger Will Hendrikx, Executive Vice President and Head of Applications, NKT.
Den nya kabeln med låga koldioxidutsläpp har tagits fram i nära samarbete med det svenska elnätsföretaget Ellevio, som också blir den första kunden att använda den.
- Som elnätsleverantör för omkring en miljon hushåll och företag i Sverige spelar vårt företag en nyckelroll i omställningen till ett elektrifierat och fossilfritt samhälle. Samtidigt som vi förbereder elnätet för energiomställningen vill vi vända på varje sten för att minska vårt eget fotavtryck. Utsläpp från tillverkningen av kablar och luftledningar står för cirka 60 procent av vårt koldioxidavtryck. Det är ett av våra mest prioriterade förbättringsområden, och NKT:s innovativa kabel är ett viktigt initiativ. Vi är hedrade över att vara den första kunden, säger Karolina Viksten, hållbarhetschef, Ellevio.
Den innovativa kraftkabeln är resultatet av ett nära samarbete mellan nordiska leverantörer och kommer att tillverkas med koldioxidsnålt aluminium från det norska företaget Hydro. Aluminiumet tillverkas med hjälp av en effektiv elektrolysteknik och förnybara energikällor under produktionen. Detta säkerställer att aluminiumet har ett koldioxidavtryck på 4 kg CO2 per kg aluminium - mindre än en fjärdedel av det globala genomsnittet*. Kabelisoleringen och manteln levereras av Borealis och är tillverkade av koldioxidsnåla polyolefiner tillverkade med förnybara råvaror.
Med projektet i Sverige fortsätter NKT att stärka sitt hållbarhetsarbete och vara en nyckelpartner för att möjliggöra den europeiska omställningen av förnybar energi.
Fakta: Komponenter i en 1 kV-kabel med låga koldioxidutsläpp
Material:
  • Ledare - Hydro REDUXA aluminium med låga koldioxidutsläpp med 4,0 kg CO2e per kg aluminium, mindre än en fjärdedel av det globala genomsnittet*. 
  • Isolering och mantel - Bornewables material** från Borealis med -0,5 kgCO2eq/kg per kg polyeten (PE), vilket innebär en minskning med minst 130 % jämfört med konventionell fossilbaserad polyeten.
Produktion: Produktionen av kabeln är baserad på ”lean production” med 100 % förnybar el. *https://www.hydro.com/en/aluminium/products/low-carbon-aluminium/ **https://www.borealisgroup.com/circular-economy/bornewables
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Award Career Company 2023
Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...