Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

NKT’s AX PRO är världens första jordlina i korrosionsskyddad aluminium

8 maj 2023

I årtionden har kopparjordlinor varit standard för jordkablar i distributionsnät, eftersom ren aluminium är känslig för korrosion. NKT är redo att erbjuda ett korrosionsskyddat aluminiumalternativ.

Product illustration of AX Pro
Installation personal laying AX-PRO medium voltage cable in the ground
Efter 10 års utveckling, inklusive flera pilotinstallationer och patentarbete, är NKT redo att presentera AX PRO. AX PRO är en jordlina av aluminium med en attraktiv total ägandekostnad och överlägsna korrosionsskyddsegenskaper samtidigt som den säkerställer hög tillförlitlighet och prestanda.
AX PRO består av sju individuellt belagda aluminiumtrådar. Alla trådar är kablade till en sammanhängande produkt utan ytterligare material för att hålla ihop produkten. Om trådarna i linan öppnar sig är det är bara en fördel eftersom kontaktytan till marken ökar och gör den elektriska anslutningen till marken ännu bättre.
Dessutom får du en jordlina i aluminium med betydligt bättre total ägandekostnad än dess motsvarighet i koppar.
AX PRO är korrosionsskyddad med hjälp av en unik polymeren. Polymer är mycket ledande och mekaniskt stark. Genom att inte använda ren aluminium i jord i kombination med elektrisk ström undviker du korrosion och avbrott i strömbanan. Dessutom är AX PRO det enda jordsystem som erbjuder statusdiagnos och möjlighet att förutsäga livslängden.
AX PRO är mycket lätt per meter i jämförelse med en kopparekvivalent. Detta möjliggör längre leveranslängder till samma vikt som motsvarande kopparlina. Låg vikt per meter och polymer på metallen resulterar i lågt skrotvärde jämfört med en traditionell kopparlina. Det gör produkten mindre attraktiv för metalltjuvar.
Konceptet med korrosionsskyddad aluminium är mer miljövänligt och kostnadseffektivt och har motsvarande elektriska prestanda som jordlinor av koppar.
Utformad för flera miljöer
Den korrosionsskyddande plasten är extra mekaniskt slitstark och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga. Jordlinan kan installeras i betong, mark, luft och vatten. Till skillnad mot koppar lämpar sig produkten också för installation i sura miljöer.
Om du vill veta mer om hur AX PRO kan vara till nytta för ditt projekt där det behövs en jordlina, kontakta Ingvar Hagman, Head of MV Design.
Redo att installera?
Kan installeras genom plöjning, tryckning under väg och grävning. Produkten är utprovad för alla installationsmetoder.
Snabbfakta om AX PRO
  • Korrosionsskyddade aluminiumstrådar
  • Jordsystem intakt - ingen stöld av jordlina
  • Stationsjordkonceptet är bättre än kopparlösningen
  • Diagnos möjlig - mätningar för övervakning av livslängden
  • Grundligt testad i pilotinstallationer och på laboratorier i Sverige
  • Finns i kopparekvivalenter 25, 35, 50 och 70 mm2
Ingvar Hagman
Head of MV Design

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...