Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.

Vi firar Qaddy® och 10 år med smart arbetsmiljö

14 dec. 2021

En designklassiker firar sitt jubileum. I mer än 10 år har Qaddy förbättrat arbetsförhållandena för elektrikerna avsevärt med sin revolutionerande, ergonomiska design.

Herning
2011 introducerade NKT ett helt nytt och unikt koncept för kabeltrummor för lågspänningskablar; Qaddy-trumvagn. NKT vann produktpriset från Danish Engineering Weekly och som en del av motiveringen för att tilldela Qaddy betonade domarna att lösningen var intuitiv, enkel, lätt, pålitlig, ergonomisk och kvalitetsorienterad. Designarbetet lyfte produkten till mycket mer än bara en praktisk anordning.
Qaddy löste problemet med att transportera och lyfta tunga kablar runt byggarbetsplatser och bara efter några år blev Qaddy mycket populär bland danska elektriker och installatörer. Konsulterna stödde också dessa ansträngningar genom att ta hänsyn till CSR (Corporate Social Responsibility) i projektbeskrivningarna när de specificerade kablar för lågspänningsinstallationer. Genom åren har vi också introducerat Qaddy i Sverige, Norge, Polen, Finland och Tjeckien.
Dubbelt arbete på halva tiden
Qaddy förebygger skador och förbättrar avsevärt arbetsförhållandena för elektrikerna. När Qaddy används under installationen blir arbetsflödet också snabbare och smidigare och sparar tid och pengar för installatören. Den danska EVU:s mätningar visar att installatörerna kan dra nytta av ett arbetsflöde och utföra dubbelt så mycket arbete på halva tiden.
Qaddy har utvecklats i samarbete med elektriker samt fysioterapeuter och arbetsterapeuter. Det omedelbara målet var att skapa ett system som tog bort tunga lyft och ohanterliga kabeltrummor av trä från installationsarbetet. Det är framför allt ryggen som skyddas av Qaddy, eftersom man inte längre behöver vara kroppsbyggare för att flytta kabeltrummor.
Herning
Qaddy project building of new hospital
Herning
Qaddy Usage
Ett unikt Qaddy-system för återbetalning av insättningar
Qaddy har varit en integrerad del av NKT:s återvinningsstrategi och har haft ett pant-/återbäringssystem från dag ett för att se till att alla trummor kan återanvändas eller återvinnas. 
Återvinningsprocessen optimerades när NKT gick från manuell rengöring till ett automatiserat robotsystem för tvätt. När kunden köper en Qaddy betalar han en pant som återbetalas när den returneras till grossisten. De begagnade Qaddy´s samlas sedan in och returneras till den robotbaserade tvättmaskinen vid NKT:s anläggning i Asnæs, Danmark.
Varje vecka tar anläggningen i Asnæs emot lastbilar med begagnade Qaddys från grossister i Europa och nya köps också in så att de alltid finns i lager. Varje Qaddy har sitt eget unika nummer och är också utrustad med en streckkod så att den alltid kan spåras. NKT rengör och reparerar sedan de returnerade trummorna och spolar om dem med nya kablar som är redo att användas igen. Omkring 95 % av alla Qaddys återvinns.
Qaddy är den första betydande förbättringen av kabeltrummor på över 100 år.
När man ser produkten och lösningen är det förvånande att det har tagit så lång tid att nå fram till en så unik produkt. Men NKT har varit villig att investera i smart packning och har lagt ner mycket tankearbete på hur man kan förbättra arbetsmiljön och säkerheten för installatörerna. NKT tillämpar en hög nivå av säkerhet, ansvarstagande och miljömedvetenhet i sina produkter för att säkerställa en hög grad av socialt ansvarstagande från företagets sida.

Jag använder Qaddy® så ofta jag kan.

— Kim Lundberg Andersen, elektriker, Multi-Tech

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Award Career Company 2023
Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...