Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.
Göteborg Pictures

Göteborg uppgraderar sitt stadskraftnät

Sveriges näst största stad, Göteborg, behövde modernisera sitt kraftnät och byta ut uttjänta kablar. Som en del av uppgraderingsprojektet med NKT i början av 2020, ersattes 94 kilometer första generationens PEX-kablar med nya NKT-kablar.

Kund och slutkund

Onninen och Göteborg Energi

Projektets placering

Göteborg, Sverige

Varaktighet

April-augusti 2020

Total kabelsträcka

94 kilometer

1. Kabeltyp

50 km AXAL-TT PRO 3.0 3 x 400/50 12kV

2. Kabeltyp

33 km AXAQ-LT Dca 3 x 240/50 12kV

3. Kabeltyp

11 km AXAQ-LT Dca 3 x 400/50 12kV

Situationen

I Sveriges näst största stad, Göteborg, stod en del av stadens kraftnät vid slutet av sin tekniska livslängd. Elbolaget Göteborg Energi hade haft vissa problem och avbrott, och man behövde uppgradera sig. Som en del av ett större moderniseringsprojekt behövde man byta ut 94 kilometer första generationens PEX-kablar mot nya kablar.
”Projekt av denna kategori har inte genomförts sedan man började dra kablar i Göteborg”, säger Roger Vikmo, projektledare inom Göteborg Energi. ”Det är det första i sitt slag i modern tid. Under 1960-talet gick allting via kabel. Det är det nätet som vi nu tar bort.”
Han säger att av de många krävande faktorerna i ett projekt av den här kalibern så är logistiken en av de viktigaste.
”Man måste ha rätt material, när man behöver dem. Stilleståndstider kostar enorma pengar när man stänger ned stora områden. Allting måste levereras i tid. Leveranserna måste komma enligt schemat.”
Till detta läggs utmaningen med en modern stadsbild som har förändrats ordentligt sedan kablarna installerades en gång i tiden. ”Vi har inte gjort något liknande sedan mitten av 1970-talet. Miljön har förändrats. Det är mycket mer trafik. Och mycket fler människor som rör sig i de områden där vi jobbar.”
Hans kollega, Marcus Gustafsson, projektledare Power Grid, Göteborg Energi, tillägger: “När vi gräver ned så här mycket kabel är gatan redan full av installationer. Det är knappt om utrymmet. De flesta sektioner är mycket komprimerade. Nätverket är i drift och vi måste installera ett nytt av liknande storlek. Det är en riktig utmaning.”
Göteborg Energi gjorde en offentlig upphandling inför projektet. Teknikgrossisten Onninen gjorde gemensam sak med NKT och lämnade ett anbud. “Det var naturligt för oss att kontakta NKT i denna fråga”, säger Roger Johannson, säljare hos Onninen. “NKT är vårt förstahandsval när det gäller kabelarbeten.” Teamet tog hem ordern.
“Vid kickoff-mötet betonade Göteborg Energi betydelsen av exakta kabellängder och märkningar på trummorna”, säger NKT:s Mikael Åkerlund, grossistförsäljning Sverige. ”Lossningen behövde ske på ett visst sätt så att man kunde hantera trummorna smidigt på plats.”
Ledtid från den första ordern till den första leveransen var fem veckor. Och detta ägde rum under de första månaderna av 2020 – samtidigt som den globala covid-19-pandemin hade spritt sig till Europa.
Göteborg Pictures
Göteborg Pictures
Göteborg Pictures

Lösningen

Tack vare ett nära samarbete lyckades Onninen och NKT klara utmaningarna. De samarbetade med transportspecialisterna Kesko Sverige AB för hanteringen av logistiken mellan NKT:s tillverkning i Falun, Sverige, och installationsplatserna i Göteborg. Erik Ljungstedt, Kesko Transport Developer, säger att han har haft en tät dialog med Göteborg Energi vad gäller tidplaneringen för när de behövde vilka kabeltrummor och var. Han har också haft en löpande dialog med NKT Faluns kundtjänst (CSC) avseende leveranser och deadlines. “Det fungerade mycket bra”, säger Erik Ljungstedt. “Man utvecklar goda relationer med de människor man talar med.”
Och inom Göteborg Energi är man nöjd med leveranserna. “Vi fick allt vi behövde, i tid”, säger Roger Vikmo. “Trots corona-läget har vi fått allting vi beställde. Det är av kritisk betydelse för oss. Om vi inte får tillgång till materialet, då stannar projektet av.
”Vi är också nöjda med trummärkningarna från fabriken”, fortsätter han. ”Logistiken fungerade bra när kablarna till de olika stegen skulle distribueras. Det var inga problem alls. Helt föredömligt.”
Onninen tar upp samarbetet mellan alla parter i projektet. ”Det här är ett av våra största kabelprojekt”, säger Onninen:s säljtekniker Roger Johannson. ”Tillsammans med NKT rodde vi hem detta projekt mycket bra. Jag är stolt över att Göteborg Energi var säkra på att vi kunde leverera. Och jag är stolt över att vi klarade det.”

“Trots corona-läget har vi fått allting i tid. Logistiken fungerade bra när kablarna till de olika stegen skulle distribueras. Det var inga problem alls. Helt föredömligt.”

— Roger Vikmo, projektdeltagare, Göteborg Energi

Mellanspänningskablar

AXAL-TT Endurance 3.0

Vi presenterar en av världens bästa och mest robusta aluminiumkablar för mellanspänning.
Läs mer
Cable worker laying Axal-TT medium voltage cable in the ground

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • 01_Copper Mark_logo_RGB_Primary.png
Loading...