Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.
DSCF0591.jpg

Lågspänningskabel med lägre koldioxidavtryck

NKT introducerar nästa generation kraftdistributionskablar tillverkade av material med lågt koldioxidavtryck

Kund och slutkund

Ellevio

Projektets placering

Oljonsbyn, Orsa kommun

Varaktighet

2022 - 2023

Kabeltyp

N1XE FleX 0,6/1 kV
NKT fortsätter sin resa för att stödja den gröna omställningen med en ny lågspänningskabel som har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än de tidigare. I sitt första projekt används kabeln av Ellevio för en elnätsinstallation i Oljonsbyn i Orsa kommun.
NKT kan konstruera, producera och installera en 1 kV-kabel till det svenska elnätet som har ett betydligt mindre koldioxidavtryck. Kabeln tillverkas av aluminium och polyolefiner med låga koldioxidutsläpp i NKT:s fabrik i Falun, som drivs med förnybar el. Den nya kabeln har utvecklats i nära samarbete med det svenska elnätsföretaget Ellevio, som också är den första kunden att använda den.
"Med den här kabeln tar NKT en ledande roll i utvecklingen av nästa generations kraftdistributionskablar. Det här projektet belyser också NKT:s och Ellevios framgångsrika samarbete för att ta nästa steg mot mer hållbara kabelsystem utan att äventyra kvaliteten", säger Peter Marcusson, Head of Renewables Northern Europe, NKT.
Den innovativa kraftkabeln är resultatet av ett nära samarbete mellan nordiska leverantörer och kommer att tillverkas med koldioxidsnålt aluminium från det norska företaget Hydro. Aluminiumet tillverkas med hjälp av en effektiv elektrolysteknik och förnybara energikällor under produktionen. Detta säkerställer att aluminiumet har ett koldioxidavtryck på 4 kg CO2 per kg aluminium - mindre än en fjärdedel av det globala genomsnittet*. Kabelisoleringen och manteln levereras av Borealis och är tillverkade av koldioxidsnåla polyolefiner tillverkade med förnybara råvaror.
"Kabelns utformning och tillverkning följer höga kvalitetsstandarder som för alla NKT-produkter. Som ett ytterligare steg i projektet håller vi för närvarande på att utveckla EPD:er (Environmental Product Declarations), en verifiering från tredje part som kommer att rapportera och redovisa koldioxidbesparingarna från kabelns hela livscykel. Samarbetet med våra kunder och leverantörer gör det möjligt för oss att tillverka en produkt som använder material med lägre miljöpåverkan, vilket stärker vår resa mot en mer miljövänlig produktportfölj", säger Susanne Breiner, VP and Head of Product Development and R&D, NKT.
"Som elnätsleverantör för omkring en miljon hushåll och företag i Sverige spelar vårt företag en nyckelroll i omställningen till ett elektrifierat och fossilfritt samhälle. Samtidigt som vi förbereder elnätet för energiomställningen vill vi vända på varje sten för att minska vårt eget fotavtryck. Utsläpp från tillverkningen av kablar och luftledningar står för cirka 60 procent av vårt koldioxidavtryck. Det är ett av våra mest prioriterade förbättringsområden, och NKT:s innovativa kabel är ett viktigt initiativ. Vi är hedrade över att vara den första kunden", säger Karolina Viksten, Hållbarhetschef, Ellevio.
Med projektet fortsätter NKT att stärka sitt hållbarhetsarbete och vara en nyckelpartner för att möjliggöra den europeiska omställningen av förnybar energi.
“Vi ser en växande efterfrågan på marknaden för mer miljövänliga produkter och lösningar och är stolta över att vara bland de första att leverera en innovativ lågspänningskabel efter ett nära samarbete med våra kunder och leverantörer”, säger Will Hendrikx, Executive Vice President and Head of Applications, NKT.
 
 
*https://www.hydro.com/en/aluminium/products/low-carbon-aluminium/
 
Cable drum woods forest outdoor
wooden cable drum in production hall
DSCF0641.JPG
DSCF0653.JPG
DSCF0660.JPG

NKT:s innovativa kabel är ett viktigt initiativ. Vi är hedrade över att vara den första kunden.

— Karolina Viksten, Hållbarhetschef, Ellevio

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • 01_Copper Mark_logo_RGB_Primary.png
Loading...