Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.
Tryck Building Wires

SmålandsVillan

FQ Xtra förbättrar arbetsmiljön och effektiviteten på SmålandsVillan

På den enorma linjen där småhusen monteras i SmålandsVillans fabrik blev produktionen långsammare när en av de mest grundläggande ”ingredienserna” byttes ut.
SmålandsVillan tillverkar modulhus. Olika delar av husen – inklusive utrustning – tillverkas på fabriken i Vrigstad och transporteras sedan till byggplatserna där de snabbt monteras ihop och görs klara för inflyttning. Under många år har företaget – som ägs av bostadskoncernen OBOS Sverige AB – använt FK-kablar från NKT för sina enfamiljshus. FK-kablarna är isolerade med PVC-plast och glider lätt genom installationsrören av plast som används för skydd och isolering.
Så började företaget även att tillverka flerfamiljshus. Svensk brandklassning förbjuder PVC-kablar i bostäder på över 200 m2 eftersom de innehåller halogen, en giftig förening som frigörs när PVC brinner. Därför började SmålandsVillan använda NKT:s FQ-kablar.
”FQ-kabeln är brandklassad, men har hög friktion och är mycket stel”, säger Anders Erledal, som övervakar elinstallationerna på SmålandsVillan i Vrigstad. Han förklarar att det var svårt för hans medarbetare att dra kabeln genom installationsrören.
Customer case for reference flyer
Customer case for reference flyer
SmålandsVillan Hall
Customer case for reference flyer

Lösningen

Erledal kontaktade NKT för att berätta om problemet. Detta ledde till mer än fem års samarbete för att ta fram en ny och förbättrad version av FQ – FQ Xtra. SmålandsVillan efterfrågade tre specifika egenskaper hos kabeln, förutom att den ska vara halogenfri: lägre friktion, snabbare skalning av isoleringen och hårdare komprimerad kärna för snabbare anslutning i kopplingsdosor.
”Det ledde till ett samarbete som innebar att vi skulle testa deras nya produkt – för att säkerställa att vi får bra produkter som vi kan arbeta med och som är fördelaktiga för både ekonomin och arbetsmiljön”, säger Anders. ”De får återkoppling på sina produkter så att de vet att de fungerar i fabriken. Resultatet har blivit en produkt som vi är nöjda med. Den är snabbare att använda. Kabeln glider bättre. Den är bra för vår arbetsmiljö. Den är mindre ansträngande att hantera. Den är kostnadseffektiv.”
”Vi har helt enkelt fått den produkt vi vill ha”, tillägger han. ”Och det är det som räknas för oss. Vi samarbetar för att få en produkt som är bra för oss – och inte bara för tillverkarna. Den är mycket fördelaktig för oss båda.”
SmålandsVillan Hall

Resultatet

NKT:s produktchef Joakim Holm säger att FQ Xtra-kabeln har 50 % mindre friktion än FQ-kabeln. Tester har också visat att isoleringen skalas 25 % snabbare och kabeln har en mer komprimerad kärna för snabbare anslutning.
Anders Erledal är nöjd med den direkta kommunikationslinjen till Joakim Holm på NKT. ”Jag kan ringa direkt till Joakim utan att behöva gå via en massa mellanhänder. Det betyder att rätt information når rätt person. Resultatet blir en bra produkt.”
”Kabeln har mjuk plast som ger låg friktion och är även brandklassad. Vi har därmed en kabel som uppfyller kraven och samtidigt är lättare att använda och sparar tid åt oss. Det betyder att vi kan producera fler hus.”

Nu har vi en kabel som är lätt för oss att använda och samtidigt uppfyller kraven för brandklassning så att vi får använda den. Vi har helt enkelt fått den produkt vi vill ha. FQ Xtra är lättare att använda och sparar tid åt oss.

— Anders Erledal, Elektriker, SmålandsVillan

Installationskabel

FQ Xtra

Vi utökar vår populära Xtra-familj med FQ Xtra
Läs mer
Electrician installing cable

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • 01_Copper Mark_logo_RGB_Primary.png
Loading...