Kontakt
Här hittar du rätt NKT-kontakt för din region.
turbin 2567 Riskebo.png

Vindpark Älgkullen

Lokalproducerad kabel för ny vindpark

Kund och slutkund

Onninen och SR Energy

Projektets placering

Hällsjön, Sweden

Varaktighet

2023 - 2024

Kabeltyp

AXAL-TT PRO 3.0 och AXALJ-TT EQV 36 kV
Sydöst om Hällsjön i Smedjebackens kommun bygger SR Energy en ny vindkraftspark – Vindpark Älgkullen. De 15 vindkraftverken kommer att producera förnybar energi motsvarande hushållsel till 54 000 villor varje år. Entreprenören Kanonaden kommer att använda NKT:s AXAL-TT PRO 3.0 och AXALJ-TT EQV 36 kV.
Vindpark Älgkullen byggs sydost om samhället Hällsjön i Smedjebackens kommun i Dalarna. Det är ett kuperat område som idag täcks av produktionsskog. Parken kommer att ha 15 vindkraftverk som vardera är över 200 meter höga.
”Äntligen har vi börjat byggnationen. Vindparken kommer, när den är klar, producera 270 miljoner kWh per år. Det är en fin produktion i ett område där det verkligen behövs förnybar energi. Engagemanget är stort hos alla inblandade och vi ser väldigt mycket fram emot projektet”, säger Marika Åkerman, projektledare på SR Energy.
”Vi har historiskt fått mycket bra kvalitet från NKT och var snabba med att rekommendera AXAL-TT PRO 3.0 och AXALJ-TT EQV 36 kV kablar till Kanonaden Entreprenad för detta projekt. Vi visste att de skulle behöva kablar som är mycket robusta, men ändå lätta att arbeta med och som klarar svenska förhållanden”, säger Tomas Karlsson, Key Account Manager hos grossisten Onninen.
Projektet kräver en hel del markarbete. Befintliga vägar i området behöver breddas och några nya behöver byggas för att kunna genomföra vindparksbygget. 
”Det är jättekul att få komma igång med det här projektet. Att bana väg för förnybar energi ligger helt i linje med vad vi vill göra. Det finns stora ambitioner att hinna så mycket som möjligt innan vintern kommer. Vi siktar på att ha fundamenten på plats i oktober-november”, berättar Jakob Sahlander som är affärsområdeschef på Kanonaden Entreprenad.
Vindkraftverken kommer att stå på bergförankrade fundament. Det innebär att fundamenten till varje torn fästs i berget vilket kräver betydligt mindre betong än annars. 
”Vi jobbar alltid hårt för att hitta områden där vi kan bygga på det sättet. Det känns extra bra när miljömässiga och ekonomiska intressen kan gå hand i hand. I det här fallet är bergförankringen både billigare och bättre ur ett miljöperspektiv”, förklarar Marika Åkerman. 
Vindkraftverken kommer att levereras i maj 2024 och monteringen påbörjas direkt. På grund av vindkraftverkens höjd kommer vädret att avgöra när projektet kan vara helt färdigt. ”Det är höga och tunga lyft som ska göras. Kranen vi använder är 142 meter hög och vingarna på vindkraftverken är 81 meter långa och väger runt 23 ton. Det är ett riktigt precisionsarbete att få dem på plats. Vi kan inte göra ett lyft om det blåser mer än 9 meter per sekund i kranens topp. Det går därför inte att göra en helt exakt tidsplan då vädret avgör hur snabbt montaget kan ske. Men allt eftersom vindkraftverken är på plats driftsätts de. Målet är att alla vindkraftverk ska vara igång i slutet av 2024”, förklarar Marika Åkerman.
DSCF2610.jpg
DSCF2550.jpg
DSCF2552.jpg
DSCF2637.jpg

Tuff kabel ger trygghet i projektet

NKT kommer att leverera 40 km kabel från sin fabrik i Falun. AXAL-TT PRO 3.0-kabeln ansluter varje turbin till kabelstationen, medan AXALJ-TT EQV-kabeln kommer att ansluta transformatorstationen till elnätet.
”Därför är AXAL-TT bra som är en tuff kabel, den har en slitstark mantel som tål att ligga direkt i marken. En väldigt bra och väl beprövad kabel som används i många liknande projekt. Vi valde kablar från NKT eftersom de håller hög kvalitet och det ger en stor trygghet i projektet. Vi har jobbat med vindparksprojekt ihop tidigare och det har fungerat väldigt bra”, tycker Tomas Karlsson. 
”AXAL-TT PRO 3.0 har en mantel som är upp till fyra gånger starkare än vanligt för den här typen av kabel. Manteln har deformationszoner som neutraliserar kraften från penetrerande stenar. Det gör att AXAL-TT PRO 3.0 kan läggas och plöjas i befintligt material vilket är en stor fördel. Dessutom tål den tuff hantering under installationen och är lätt att hantera för installatören”, förklarar Mikael Åkerlund, Key Account Manager på NKT.

Vi har historiskt fått mycket bra kvalitet från NKT och var snabba med att rekommendera AXAL-TT PRO 3.0 och AXALJ-TT EQV 36 kV kablar till Kanonaden Entreprenad för detta projekt.

— Tomas Karlsson, Key Account Manager hos Onninen

Nyhetsbrev från NKT

Vill du hålla dig uppdaterad? I vårt nyhetsbrev får du senaste nytt om trender, produkter och händelser.

Följ oss

Award Career Company 2023
Rättvist, hållbart - och ansvarstagande
  • Image of europacable logo
  • Image of ecovadis logo
  • Image of Endorser Logo
  • The Copper Mark
Loading...